Lot uit de loterij…?

Eén van de doelen die ik mezelf dit jaar heb gesteld is twaalf boeken te lezen. Waarom? In mijn beleving is lezen een manier om kennis en de ideëen van anderen te begrijpen en daarmee mijn eigen kijk op dingen te verbreden ten gunste van mezelf en mijn omgeving.

Nu ben ik niet zo’n lezer.  Niet in de laatste plaats omdat ik van mezelf weet dat mijn concentratie vermogen beperkt is. ADHD? Zou zo maar kunnen. Al op de lagere en middelbare school werd me dit duidelijk. Of was het toch gewoon puberale luiheid… Tot voor kort wanneer ik met een boek begon, keek ik eerst hoeveel pagina’s het betreffende boek had. Terwijl ik aan het lezen was voor het einde van ieder hoofdstuk hoeveel pagina’s nog in het hoofdstuk en hoeveel pagina’s nog te gaan in het boek. De leesberg werd steeds groter. Ik ontnam mezelf de leesmotivatie.

Dit jaar maar eens anders. Huidige boek heeft grofweg 450 pagina’s. Verdeeld over een maand is dat 15 pagina’s per dag. Het werkt. Lig nu zelfs voor op m’n eigen schema. Sterker nog, ik beleef het lezen sterker. Als vanzelf ga ik stap voor stap onderweg naar m’n doel. Ik geef mezelf een compliment wanneer ik een stap gezet heb richting mijn doel. Dennis van der Geest noemt dit lootjes ophalen. Hoe meer lootjes, hoe groter de kans op mogelijk het lot uit de loterij.

Het afbreken van een doel in behapbare stappen maakt de reis boeiend, meer dan het resultaat. Hoe ga jij om met jouw doelen?

Over Boudewijn Krijger

Geboren op 19 mei 1960 in Den Helder als zoon van Nini en Rob.

Geplaatst op 23/01/2010, in Food for thought, Gelezen..., Uit het veld.... Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: