Intuïtie…

Enige maanden geleden zag ik toevallig een afbeelding van Malcolm Gladwell op de voorkant van een tijdschrift staan. Op een of andere manier kreeg ik het idee dat ik meer van hem wilde weten. Waar dat op gebaseerd was? Geen flauw benul.

Inmiddels heb ik het boek Intuïtie gelezen. Boeiend. Kans is groot dat mijn besluit gebaseerd is op wat hij noemt selectieve informatie reductie; fragmenten van informatie van signalen die bij ons binnenkomen, triggeren ons onbewuste waardoor we in staat zijn te ‘weten’ wat ons te doen staat in een fractie van een seconde.

Vooral het hoofdstuk dat een verband legt met mimiek, een belangrijk onderdeel binnen non-verbale communicatie, toont aan hoe krachtig die informatie is. Daarbij ook hoe snel we op basis daarvan oordelen. Uit mijn eigen ervaring weet ik dat ik bij sollicitatie gesprekken in wezen binnen een paar seconden al had ‘besloten’ dat een kandidaat paste in ‘mijn’ profiel.

Dit laat ook meteen de keerzijde zien van intuïtie; hoe objectief wil en kan je zijn? Je buikgevoel (h)erkennen en je eigen subjectiviteit onder de loep leggen lijkt het devies van Malcolm Gladwell. Deze (h)erkenning is vaak aandachtpunt in mijn training en coachingtrajecten.

Over Boudewijn Krijger

Geboren op 19 mei 1960 in Den Helder als zoon van Nini en Rob.

Geplaatst op 24/03/2010, in Boeken, Food for thought, Gelezen.... Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: